Paardenverhalen

Elk paard heeft zijn eigen verhaal. Doordat stichting Paard-in-Nood Spanje zich inzet voor deze paarden worden er gelukkig veel dieren behandeld en verzorgd. Met veelal mooie resultaten waardoor de dieren weer een fijn leven kunnen leiden, dat ze stuk voor stuk verdienen.

Hieronder vindt u een kleine selectie van de boeiende en succesvolle behandelingen die in Spanje zijn bereikt.

Ruin Nike

Nike, een 10 jarige ruin, werd in 2019 na een verkeersongeval binnengebracht met verwondingen in de flank en een paar gebroken ribben. Een diepe etterende wond ging pas later, na drie weken littekenmassage dicht. Echter, om volledig herstel te realiseren heb ik dierenarts Jaime verzocht het diepe littekenweefsel weg te snijden. Vervolgens kon het verdere herstel plaatsvinden door bindweefsel- en littekenmassage.

  • Maart 2021: Nike zit letterlijk en figuurlijk goed in zijn vel. Het is weer een krachtig paard. 
  • Dec. 2021: Nike staat vrij in het natuurgebied van Paard-in-Nood en heeft zijn kudde gevonden.

Merrie Zahra

De 7 jaar oude merrie Zahra werd voor bijna dood, liggend op straat gevonden. Ze was ondervoed en verstijfd. Als eerste kreeg ze liefdevolle wondverzorging, rust en gedoseerd voedsel in een schone en veilige omgeving. Hierna konden we langzaam werken aan haar verdere herstel. Onder andere door haar begeleid te laten staan zodat haar spierkracht langzaam werd opgebouwd. Als dieren fysiotherapeut was het bij Zahra belangrijk om de circulaties te optimaliseren, zoals de ademhaling, het bloed en de lymfe. De foto's tonen wondverzorging, bindweefstelmassage en mobilisatie van de borstkas en de wervelkolom.

  • Update okt. 2021: Zahra staat momenteel al vrij op het zogenoemde pensioenland. Op dit pensioenland lopen gepensioneerde paarden samen met bijna herstelde getraumatiseerde paarden.  Het doel is dat zij na verloop van tijd  volledige vrijheid krijgt in het natuurgebied.

      Zie foto>>


Hengst Ferro

Maart 2021: Ferro moest naar de hoefsmid. Maar door een trauma durfde Ferro echt niet en kreeg vergroeide hoeven. De uitdaging hier was om het vertrouwen van Ferro op te bouwen en met geduld deze hengst bekend te maken met de handelingen die een hoefsmid gaat uitvoeren. We hebben dagelijks geoefend. Met behulp van massagetechnieken en manuale behandelingen kon Ferro langzaam ontspannen. Vrijwilligster Ann is zeer bedreven in het winnen van vertrouwen van moeilijk toegankelijke paarden. Samen hebben we Ferro het vertrouwen gegeven en de hemel in geprezen met elk stapje. We wilden absoluut geen grenzen overschrijden. We waren dan ook zeer trots dat we binnen anderhalve week Ferro zover kregen dat hij voor zijn voetjes voor en achter gaf om te bekappen.

  • Update nov. 2021: Ferro is verhuisd naar België en heeft hier een liefdevol for-ever-home gevonden bij Ann (die hier op de foto Ferro traint).

Hengst Gerrit

Nov. 2020: Bij deze Shetlander is de achterhand beschadigd nadat hij uit een rijdende auto was gegooid. Belangrijkste zorg die Gerrit kreeg was ontspanningsmassage van de rugspieren en het losmaken van de bindweefselvliezen. Het doel is in dit geval vooral het welzijn van Gerrit waarbij hij ontspannen in zijn vel komt te zitten.

  • Update okt. 2021: na 9 jaar lid van de familie te zijn geweest, heeft Paard-In-Nood afscheid moeten nemen van Gerrit. Lees het verhaal van Laura.  > Gerrithttps://www.facebook.com/loscaballosluna.spanje/posts/1660067627530113