Paard-In-Nood Spanje

Stichting Paard in Nood Spanje, is een initiatief van de Nederlandse Laura Hoitsema. Zij richtte deze stichting op in 2012. De stichting biedt opvang aan paarden in Spanje die in nood verkeren. Denk hierbij aan paarden die zijn mishandeld, gedumpt of losgelaten in dorpen of langs de snelweg. Uitgehongerd en voor dood achtergelaten. Vaak verkeren deze paarden in verschrikkelijke conditie en hebben enorme trauma's.

Vrijwilligers
Naast een professionele veearts, wordt het merendeel van het werk gedaan door vrijwilligers en stagiaires die een aantal weken of langer - veelal vanuit Nederland - naar Spanje gaan. Al
le kosten voor de veearts, onderhoud, voeding en verzorging kan worden betaald door de donaties van sponsoren. Zonder al deze mensen houdt de stichting op te bestaan.


Mijn ervaring

Begin 2020 ben ik voor het eerst een maand naar Spanje gegaan om te helpen. De helft van de tijd besteedde ik -samen met nog zo'n 20 vrijwilligers- aan de verzorging. Het belangrijkste doel is altijd dat de dieren een schone, veilige en diervriendelijke omgeving krijgen. De andere helft van de tijd behandelde ik paarden vanuit mijn vak als dierenfysiotherapeut.

Overweldigende voldoening en ervaring
Het is een unieke kans om een maand lang dagelijks een paard te kunnen volgen. Als ik de ene dag een manuale behandeling geef, kan ik de volgende dag al zien, voelen en beleven wat het effect is. De diversiteit aan trauma's bij de dieren is enorm heftig en divers. De opvang is te vergelijken met een ziekenhuis, intensive care, een verpleeghuis en jeugdzorg in één. Naast de brede ervaring die ik hiermee opdoe, maakt elke keer de zichtbare verbetering bij een paard het werk zo ontzettend dankbaar. 

Mijn streven is jaarlijks tweemaal mijn tijd, energie en kennis te besteden aan deze stichting. November 2020 en maart 2021 was ik er weer. Mijn volgende reis is gepland voor oktober 2021.