Honden

Wanneer kan een dierenfysiotherapeut helpen

Indien uw hond niet goed beweegt of een operatie of ongeluk heeft gehad kan fysiotherapie nodig zijn. Ook indien uw hond gespannen of nerveus is, of gewoon niet lekker in zijn vel zit, kan dit duiden op een probleem in het bewegingsapparaat. Ook dan kan een dierenfysiotherapeut helpen.

Direct naar de Dier Fysio

Indien uw hond echt ziek is, adviseren wij om eerst naar de dierenarts te gaan. Dit is echter niet per se altijd nodig bij bewegingsproblemen of ander gedrag bij uw hond. U kunt dus ook rechtstreeks een afspraak maken met een dierenfysiotherapeut. 
Ik heb mijn praktijk op de de Kaasmarkt 8a in Leiden. Natuurlijk blijft huisbezoek ook mogelijk.

Bewegingsproblematiek en ander gedrag

Niet of moeizamer willen springen, moeite met opstaan, minder soepel lopen, veel zitten of stil staan tijdens het uitlaten, minder speels. Het zijn zo een aantal voorbeelden die baasjes opvallen. Dat geldt ook voor verandering in gedrag. Het kan dan zijn dat er een probleem zit in het bewegingsapparaat.

Dankbare honden

Behandelen

Tijdens de eerste kennismaking -de intake- wordt een diagnose gesteld aan de hand van het fysiotherapeutisch protocol. Vervolgens wordt een behandelplan voorgesteld en start direct de eerste behandeling. De balans tussen belasting en belastbaarheid is daarin belangrijk.

Na de eerste of tweede behandeling gaan we kijken of er thuis iets gedaan kan worden. Het kan zinvol zijn om het baasje wat handvaardigheden aan te leren en als huiswerk aan te bieden. Bijna altijd verdiept de relatie van baasje/hond daardoor omdat gevoeld en begrepen wordt wat er aan de hand is. Goed om te doen en het kan het aantal behandelingen verkorten.

Diverse behandelmethodes

Afhankelijk van de diagnose, de klachten of de revalidatiebehoefte wordt de behandeling bepaald. Behandelmethodes zijn o.a. manuele therapie, oefentherapie, massages, het stimuleren van de circulaties (o.a. lymfdrainage). Ook het stimuleren van de circulatie van ademhaling en de bloed- en lymfestromen zorgen ervoor dat beschadigd weefsel hersteld. Hierdoor worden de juiste omstandigheden gecreëerd waardoor  herstel kan plaatsvinden.